For første gang kan personer med reduktion i hørelsen retningsbestemme lyd. De skal have en ny topmodel fra danske Oticon i hvert øre. De to apparater kommunikerer trådløst med hinanden – og med mobiltelefonen via Bluetooth.

Oticon præsenterede torsdag sin nye satsning på en topmodel inden for høreapparater, Oticon Epoq, der for første gang giver personer med hørenedsættelse mulighed for at retningsbestemme lyd.

Hvis den høreapparat brugeren har et apparat i hvert øre, kommunikerer de to trådløst med hinanden via et radiolink. De to apparater måler hver især lydbilledets indhold af menneskelig tale og omgivelsernes støj. Via radiolinket kan de løbende skrue på filtre og kompressionskarakteristik.

»Tidligere har det været svært for en brugere af høreapparater at retningsbestemme en lyd, fordi høreapparatets kompression udvisker den retningsinformation, der er gemt i lyden. Men ved at lade de to apparater arbejde sammen, kan retningsinformationen bevares,« siger direktør Jes Olsen, Oticon.
Bestil Oticon voksfiltre her

Sender fylder en kvadratmillimeter

De digitale radiolink fungerer ved 3,84 MHz. Linkets båndbredde er 120 kbit/s – svarende til et par ISDN-telefonlinier. De små, indbyggede radiosendere fylder så lidt som en enkelt kvadratmillimeter, og antennerne, som sidder ved siden af chippen, fylder fire kubikmillimeter. Sendestyrken er selvsagt meget svag, og det øger kun høreapparatets strømforbrug med 20 procent.

Oticon afviser, at brugerne behøver at bekymre sig om stråling, selv om de har to sendere så tæt på hjernen.

»Vi har fulgt en ny global standard, en såkaldt Generic Limit, hvorunder al slags radiotransmission er tilladt,« siger Jes Olsen.

Bluetooth uden at skrue på høreapparatet

Kunder får også mulighed for at købe en såkaldt streamer, en lille radio-relæstation, der kan sende et Bluetooth-signal videre til høreapparaterne. Streameren kan bæres i lommen.

Køb Oticon Streamer her

Der er anvendt to helt almindelige Bluetooth-profiler, så Oticon garanterer, at mere end 80 procent af alle mobiltelefoner med indbygget Bluetooth kan bruges. En MP3-afspiller kan også bruges streameren.

Det giver nye muligheder for høreapparat brugere. Musik er fint, men mere væsentligt er, at man for første gang kan bruge en mobiltelefon med den personlige lydtilpasning og forstærkning, som høreapparatet giver – med direkte lydforbindelse til telefonen. Altså ikke noget med at fumle med volumeknapper på både mobiltelefon og høreapparater på én gang mere.

Kraftigere computer

Desuden fremhæver Jes Olsen, at Epoq rummer en helt ny computerplatform, der er mere slagkraftig end den hidtidige, og at Oticon derfor har udviklet nye er mere krævende kompressionssystemer. Det giver større klarhed i lydbilledet, lover han.

Den kraftigere computerteknologi er medvirkende til, at høreapparaterne nu kan behandle lyde helt op til 10 kHz, hvor overgrænsen tidligere gik ved cirka 7,5 kHz. Det gør lyden lysere og tydeligere.

Oticon Epoq fås i to varianter, model W (Wireless) og model XW (Extended Wireless), som har flest lydforbedrende egenskaber. Prisen for den billigste ligger på samme niveau som den nuværende topmodel fra Oticon. Hvis streameren skal med i pakken, koster det 15 procent ekstra.

»Det er jo altid sådan, at i løbet af nogle år vil teknologien fra de dyreste apparater også trænge ned til de billigste modeller,« siger Jes Olsen.

Oticon er ejet af børsnoterede William Demant.

Kilde: Ingeniøren