Ny test kan opdage skjult høretab. Forskere ved University of Connecticut (UConn) i USA har udviklet testen, der kan identificere skjult høretab.

Et skjult høretab er en form for høretab, der ikke kan måles ved de mest almindelige høretest. For personer med skjult høretab, ser deres audiogram derfor ud, som det gør for én med normal hørelse.

“Vi har nu en valideret teknik til at identificere skjult høretab, der sandsynligvis vil være uopdaget med traditionelle audiogrammer”, siger Leslie R. Bernstein, professor i neurovidenskab og kirurgi hos UConn. Det var på det amerikanske universitet i Connecticut, Bernstein gennemførte studiet sammen med Constantine Trahiotis, Emeritus professor i neurovidenskab og kirurgi.

Hvordan testes skjult høretab?

Den udviklede test, der har været brugt til at identificere et skjult høretab, måler en persons evne til at registrere bøjelige (binaurale) ændringer i lyde, der præsenteres ved lydstyrken, der er tæt på dem, der opleves i normale samtaler. Det binaurale system spiller en vigtig rolle i evnen til at lokalisere lyde og forstå samtaler på steder med baggrundsstøj. Det kan eksempelvis være på barer og restauranter eller andre situationer, hvor der er mange lyde samtidigt.

Om skjult høretab

Et skjult høretab skyldes støj, der har beskadiget nervecellerne, der forbinder cochlea i det indre øre til hjernen. Nervecellernes evne til at sende information til hjernen er derfor nedsat. Det betyder, at hjernen får mindre og dårligere information fra øret.

Høretab mere udbredt end antaget

Bernstein bemærker, at høretab som resultat af overdreven støj, længe har været kendt for at frembringe signifikante hørenedsættelser. Herhjemme kender vi det som støj-induceret høretab. Forskningen tyder på, at høretab kan være endnu mere udbredt end tidligere antaget.

Om undersøgelsen

Forskerne studerede 31 voksne i alderen 30 til 67 med et normalt eller næsten normalt audiogram. De opdagede, at lyttere, der reelt har normal hørelse, når de testes med normale kliniske høreprøver, kan udvise betydelige underskud i registrering af binaurale lyde.

Resultaterne af undersøgelsen blev udgivet i Journal of the Acoustic Society of America.

Kilder: today.uconn.edu, upi.com og sciencedaily.com